Unii oameni mănâncă micul dejun, iar alții nu. Dar te-ai întrebat de ce se întâmplă ca unii oameni să aibă mai multă energie decât ceilalți?
Ei bine, micul dejun este secretul energiei! Acesta îți oferă energie în prima parte a zilei, fiind momentul în care organismul este odihnit după somnul de noapte, și este posibil să ai mai mult randament în ceea ce ți-ai propus. Nemâncând micul dejun, organismul încetinește rata metabolică și nivelul de energie, iar acest lucru îți poate afecta dimineața sau chiar întreaga zi.
Întrucât primești doza importantă de nutrienți, îți “trezești” metabolismul și vei arde caloriile necesare zilei respective, iar activitatea cerebrală va fi stimulată. Pe stomacul gol, vei deveni stresat sau nervos, și vei ajunge în a mânca gustări nesănătoase, fie că vrei sau nu.
Atunci când se ia micul dejun, oamenii sunt mai atenți, pe când pe stomacul gol, aceștia devin dezinterați, iritați sau apatici. Acest lucru se poate întâmpla și în cazul copiilor.
Micul dejun este important nu mai în cazul copiilor, ci și în cazul adulților, iar aceștia trebuie să ofere un exemplu copiilor către o dezvoltare armonioasă, adultul de tine fiind un exemplu pentru copilul tău.
Specialiștii în nutriție afirmă că micul dejun ideal conține următoarele elemente:
- un fruct pentru vitamine
- cereale integrale pentru fibre
- un produs din lapte vegetal pentru vitamine, calciu și proteine
- o băutură caldă (ceai) pentru hidratare
Însă tu poți încerca reteța de porridge ce include cele 3 elemente și 1 ceai cald, un bol de cereale integrale cu lapte la care se adaugă fructe proaspete și/sau nuci sau clătite făcute dintr-un ou, făină și lapte. Un sportiv mănâncă dimineața omletă cu ciuperci și porridge.
Iar de evitat la micul dejun sunt următoarele alimente: dulciuri, iaurt cu fructe din comerț, sucuri din comerț ce conțin zahăr adăugat/arome/conservanți, mezeluri și chiar produse de patiserie.