Cu toții ne putem gândi la cel puțin o melodie care, atunci când o ascultăm, ne declanșează un răspuns emoțional. Ar putea fi prima melodia ce va acompaniat la nuntă, de exemplu, sau o melodie ce vă amintește de o despărțire dificilă sau de pierderea unei persoane dragi.
“Avem o legătură atât de strânsă cu muzica, deoarece este <cablată> în creierul și corpurile noastre”, a declarat Barbara Else, consilier senior de politică și cercetare la American Music Therapy Association pentru Medical News Today. “Elementele muzicii – rimul, melodia, etc. – fiind un ecou în psihologia, funcționarea și ființa noastră”.
MNT a raportat într-un studiu publicat în The Lancet Psychiatry că ascultând muzică hip-hop – în special cea a lui Kendrick Lamar – pot ajuta oamenii să înțeleagă tulburările de sănătate mintală.
Dar, din ce în ce mai mult, cercetătorii descoperă că beneficiile muzicii pentru sănătate pot întrece sănătatea mintală și, ca urmare, unii experți în domeniu cer ca terapia muzicală să fie încorporată în mediile de sănătate.
În acest Spotlight, aruncăm o privire mai atentă la anumite potențiale beneficii de sănătate ale muzicii și analizăm dacă, în anumite condiții, muzica ar putea fi folosită pentru a îmbunătăți sau chiar înlocui unele strategii curente de tratament.
Așadar, muzica ne ajută să ne îmbunătățim performanța și motivația în cadrul exercițiilor fizice, ascultând anumite melodii poți alerga mai repede, îți poți menține motivația și chiar prelungi efortul. În mijlocul unui exercițiu fizic dificil, muzica provoacă plăcere, reușind în a-ți atrage atenția și a te face să prelungești durata exercițiului fizic.
Când ascultăm muzica preferată, creierul eliberează cantități consistente de dopamină, noi resimțând aceeași senzație de plăcere ca atunci când mâncâm ciocolată sau când suntem îndrăgostiți.
Muzica ne ajută în a ne elibera de stres, influențând procesul biochimic antistres.
Ritmul cardiac este afectat de către stres și anxietate, ce interferează cu somnul. Dar muzica are efectul de a le afecta pe ambele în mod pozitiv, astfel, unele cercetări au descoperit faptul că muzica în diferite momentele ale zilei favorizează modele diferite de somn și determină un somn mai bun și odihnitor, tratând uneori chiar și insomnia.
S-a dovedit că muzica accelerează performanța cognitivă. Ascultarea muzicii în fundal intensifică procesele mentale, ajutând la învățarea și reținerea informației.