Chlorella, ca și sora ei spirulina, este una dintre cele mai vechi specii de alge cunoscute de pe planetă. Mai mult decât atât, ca supliment, ea a demonstrat că îmbunătățește nivelul de colesterol și elimină toxinele din organism.

Acest articol vă spune tot ce trebuie să știți despre Chlorella, inclusiv ceea ce este, beneficiile, cercetările asupra ei și cum trebuie luată ca și supliment.

CE ESTE CHLORELLA?

Chlorella este o algă verde, unicelulară, de dimensiuni foarte mici, ce crește în apă dulce. Există peste 30 de specii, două dintre acestea – Chlorella vulgaris și Chlorella pyrenoidosa – sunt cele mai folosite în cercetare și ca tratament/supliment. Ea se regăsește sub formă de tablete, capsule, pudră sau extract.

BENEFICII

 1. FOARTE HRĂNITOARE

Profilul nutrițional impresiv al chlorellei i-a determinat pe unii specialiști să o denumească “super-aliment”.

Conține:

 • Proteine: Chlorella este aproximativ 50-60% proteină, este o sursă completă de proteină, însemnând că aceasta conține toți cei 9 amino acizi esențiali.
 • Vitamina B12: Unele varietăți de Chlorella conțin vitamina B12, dar trebuie dovedit științific.
 • Fier și vitamina C: Chlorella este o sursă bogată de fier. Depinde de supliment, poate oferi între 6% și 40% din sursa zilnică necesară. De asemenea, este o sursă excelentă de vitamina C, ce ajută corpul în a absorbi fierul.
 • Alți antioxidanți: Acele celule mici verzi oferă o sursă largă de antioxidanți.
 • Alte vitamine și minerale: Chlorella oferă surse mici de magneziu, zinc, cupru, potasiu, calciu, acid folic și alte vitamina B.
 • Omega 3: Ca și oricare algă, Chlorella conține Omega 3. Doar 3 grame de Chlorella oferă 100mg de Omega 3.
 • Fibre: În cantități largi, Chlorella oferă o sursă bogată de fibre.

2. SE “LEGAGĂ” DE METALE GRELE, CARE AJUTĂ LA DETOXIFIERE

Chlorella atrage atenție asupra ei pentru abilitatea sa de a “detoxifia” corpul. De fapt, studiile făcute pe animale indică eficacitatea eliminării metalelor grele și a altor componente dăunătoare din corpul uman.

Metalele grele includ elemente ce sunt esențiale în cantități mici, ca și fierul sau cuprul, dar alte metale grele precum cadmiu sau plumbul pot fi toxice în cantități mari.

Deși este rar pentru unele persoane, aceștia au o cantitate mare de metale grele în corp, oamenii pot fi expuși la metale grele prin poluare sau având anumite job-uri precum minieritul.

În animale, algele, incluzând Chlorella, a fost găsită ca fiind slabă la metalele grele toxice din ficat, creier și rinichi.

Mai mult, s-a demonstrat că alga Chlorella ajută la scăderea cantității de alte substanțte chimice dăunătoare care se regăsesc în alimente. Unul dintre acestea este dioxina, un perturbator hormonal care poate contamina animalele.

3. POATE ÎMBUNĂTĂȚI SISTEMUL IMUNITAR

Sistemul imunitar ajută să vă mențineți sănătoși luptând împotriva infecțiilor.

E un sistem complex alcătuit din mai multe mecanisme și celule care invadează corpul uman.

S-a descoperit că alga Chlorella îmbunătățește răspunsul imun, la studiile pe animale și la om, dar doveziile sunt limitate momentan.

Într-un mic studiu, bărbații produc mai mulți anticorpi atunci când utilizează Chlorella decât au luat placebo.

Într-un alt studiu de aproximativ opt săptămâni, adulții sănătoși ce utilizau Chlorella au arătat semne de creștere a activității imunitare.

Deci, este posibil ca alga Chlorella să aibă efecte de stimulare a imunității la unele populații și grupuri de vârstă, dar nu la toate.

4. POATE AJUTA LA ÎMBUNĂTĂȚIREA COLESTEROLULUI

Câteva studii amănunțite au arătat ca suplimentele cu Chlorella pot ajuta la scăderea colesterolului.

Mai exact, mai multe studii au arătat că luarea zilnică a 5-10 grame de Chlorella a scăzut colesterolul total și LDL și trigliceridele la persoanele cu tensiune arterială ridicată și / sau colesterol ușor crescut.

Conținutul Chlorella din următoarele pot ajuta la îmbunătățirea nivelului de lipide din sânge:

 • Niacină: Vitamina B este recunoscută pentru scăderea colesterolului
 • Fibre: Sunt un agent de scădere a colesterolului
 • Carotenoizi: S-a demonstrat că scad colesterolul în mod natural
 • Antioxidanți: Ajută la prevenirea oxidării colesterolului LDL, despre care se știe că contribuie la boli de inimă

5. ACȚIONEAZĂ CA ȘI UN ANTIOXIDANT

Chlorella conține componente care sunt considerate antioxidanți, incluzând clorifilă, vitamina C, beta-caroten, licopen și luteină.

Acești antioxidanți pot ajuta în lupta împotriva bolilor cronice.

Câțiva dintre acești antioxidanți par să reducă producerea de produse finale glicozilare avansate, care conduc la multe complicații ale diabetului.

La animale și la studiile din laborator, Chlorella a interferat cu modul în care genul vârstelor îmbătrănesc.

De asemenea, un studiu a arătat că suplimentele ce conțin Chlorella cresc nivelul de antioxidanți la fumători, o populație cu risc mare de daune oxidative.

6. AJUTĂ LA MENȚINEREA TENSIUNII ARTERIALE ÎN CONTROL

Suplimentele ce conțin Chlorella pot ajuta în menținerea sănătății a inimii și a rinichilor, ceea ce este esențial pentru o tensiune normală.

Într-un studiu, persoanele cu hipertensiune arterială ușoară au luat patru grame de chlorella zilnic timp de 12 săptămâni.

Până la sfârșit, aceste persoane au avut valori mai mici de tensiune arterială decât participanții care au luat placebo

7. AR PUTEA ÎMBUNĂTĂȚI NIVELUL DE ZAHĂR DIN SÂNGE

Unele cercetări au arătat că alga Chlorella poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge.

Un studiu a descoperit că administrarea de Chlorella timp de 12 săptămâni a scăzut nivelul de zahăr din sânge, atât la persoanele sănătoase, cât și la cei cu risc ridicat de boli asociate stilului de viață respectiv.

8. POATE AJUTA LA GESTIONAREA BOLILOR RESPIRATORII

Gestionarea bolilor respiratorii precum astmul sau bolile pulmonare obstructive cronice necesită adesea controlul inflamației.

Chlorella are anumite componente ce pot reduce inflamațiile, incluzând antioxidanți.

9. POATE ÎMBUNĂTĂȚI ANDURANȚA AEROBICĂ

Doar un studiu a arătat că alga Chlorella are efecte pozitive asupra anduranței aerobice.

Cercetătorii au oferit unui grup de tineri șase grame de Chlorella zilnic, de asemenea unui alt grup placebo, timp de patru săptămâni.

La finalul studiului, grupul a regăsit o îmbunătățire semnificativă de a-și satura plămânii cu oxigen, ceea ce reprezintă o măsură de rezistență. Grupul placebo nu a înregistrat nicio schimbare în rezistență

Acest efect se poate datora faptului că alga Chlorella conține aminoacizi.

ALTE BENEFICII POTENȚIALE

 • Promovează sănătatea ochilor: Chlorella conține luteină și zeaxantină, două carotenoide care protejează ochiul și scad riscul de degenerare maculară
 • Susține sănătatea ficatului: suplimentele cu Chlorella au demonstrat că îmbunătățesc sănătătea ficatului la persoanele cu boli hepatice. Cu toate acestea, nu este clar dacă există un beneficiu pentru oamenii sănătoși.
 • Digestie îmbunătățită: Multe surse susțin că alga Chlorella îmbunătățește digestia și reduce balonarea. Cu toate acestea, niciun studiu nu a evaluat aceste beneficii propuse.

REACȚII ADVERSE POSIBILE

 • Posibile reacții adverse: Unele persoane au prezentat greață și/sau disconfort abdominal
 • Lipsa unor reglementări: Unele țări, inclusiv SUA, nu reglementează suplimentele, și nu poți fi sigur că vei primi ceea ce spune eticheta.
 • Produse incoerente: Conținutul nutrițional al suplimentelor cu alga Chlorella poate varia, în funcție de speciile de alge, condițiile de creștere și prelucrare

De asemenea, este important să ținem minte că suplimentele nutriționale pot interacționa cu anumite medicamente.

CUM SE UTILIZEAZĂ CHLORELLA

Câteva studii au arătat că s-au găsit beneficii pentru un dosaj de 1.2 grame zilnic, iar în alte studii, într-un dosaj de 5-10 grame zilnic.

Multe suplimente ce conțin Chlorella indică un dosaj de 2-3 grame zilnic, ceea ce este o considerație corectă reieșită din cercetări. Mai mult, este important să găsim un supliment de calitate superioară.

CONCLUZII

Chlorella este o algă ce păstrează un “pumn” plin de nutrienți, ca și sursă importantă de vitamine, minerale și antioxidanți.

De fapt, cercetările curente arată că ar putea ajuta la eliminarea toxinelor din corp și la îmbunătățirea nivelului de colesterol și zahăr din sânge, printre alte beneficii pentru sănătate.

Pentru moment, nu există niciun rău în ulilizarea suplimentelor ce conțin Chlorella, dar vă pot spriji sănătatea.