Cu toții știm că momentul de față nu este unul ideal pentru călătorii, însă dacă respectăm toate regulile impuse de autorități ne putem gândi la ideea de a ieși din țară după o perioada lungă de stat în casă. Companiile aeriene au investit și investesc în continuare multe resurse pentru ca noi, amatorii de călătorii, să ne putem bucura de experiențavizitării unui oraș nou, în siguranță.

Urmează să va împărtășesc o lista cu 3 orașe din Europa care m-au impresionat și care merită vizitate cel puțin o dată în viață. Țin să menționez că la întoarcerea din aceste locuri românii nu sunt nevoiți să stea in izolare 14 zile, întrucât România și-a redeschis frontierele cu 17 dintre statele UE, printre care se numără și Cehia, Cipru sau Austria.

1. Praga

Praga este orașul meu de suflet, un oraș ce merită vizitat cu prima ocazie; este „Orașul de Aur”, fosta capitală a Sfântului Imperiu Roman, loc de naștere al unor artiști de renume și peisaj pentru cele mai importante opere precum Don Giovanni de Mozart, Faustul lui Goethe sau povestirile lui Franz Kafka. 

Poate va întrebați cum este Praga: frumoasă, curată, plină de zone verzi și ieftină. Dacă n-ați vizitat-o până acum și vă gândiți s-o faceți, mergeți cu încredere, n-o să va pară rău! Deși la prima vedere dă impresia unui oraș aglomerat, mai ales în perioada verii în care toată lumea merge în vacanță, să știți că n-a fost așa rău ultima dată când am fost, în august 2019.

Orașul de pe malul Vltavai este încântător, dar locuitorii săi nu știu aproape deloc engleză. Singura parte mai puțin plăcută a fost faptul că in Republica Cehă moneda oficială este Coroana Cehă, nu Euro, însă cu un card te poți descurca peste tot. Recomand pentru un curs valutar avantajos un card Revolut.

Obiective turistice ce nu trebuie ratate:

  • Castelul din Praga
  • Catedrala Sfântul Vitus
  • Podul lui Charles
  • Centrul Vechi din Praga (Staré Město)
  • Casa dansatoare (Tančící dům)
  • Turnul Petřín

2. Larnaca

Dovezi istorice arată că Larnaca este cel mai vechi oraș din Cipru, cu o istorie care datează de mai bine de 6.000 de ani. Mulți vizitatori ajung astăzi în Larnaca, deoarece orașul este gazda celui mai mare aeroport internațional de pe insulă. Cu toate acestea, va încurajăm să petreceți aici câteva zile întrucât Larnaca are multe de oferit. Orașul este situat pe partea de sud-est a insulei și poate fi o stațiune de litoral, dar cu siguranță și-a păstrat farmecul local tradițional.

În Larnaca am ajuns până acum doar de două ori însă plănuim o nouă escapadă în acest oraș minunat. Tavernele cu Gyros și muzică tradițională se îmbină perfect cu terasele de pe promenada Finikoudes ce servesc English Breakfast cât și cu mașinile care circulă pe partea stânga a drumului.

Larnaca este una dintre cele mai importante stațiuni litorale din Cipru. Plaja este susținută de o promenadă pe malul marii cu palmieri înclinați și o vedere asupra fortului. Plaja Finikoudes este înălțată de-a lungul promenadei principale și, deși este convenabil localizată, este destul de aglomerată în sezonul de vârf. Un aspect ce merită menționat  despre această plajă este malul deloc abrupt și apă liniștită ce garantează oricui o oază de relaxare. Este un loc bun pentru familiile cu copii, apa devenind adâncă abia după aproximativ 50 de metri de țărm.Larnaca este un loc relaxat, cu o atmosfera distinctă, care îl deosebește de orașele mai agitate, precum Ayia Napa.

Ayia Napa este un adevărat centru al petrecerilor, al distracției și al voii bune. Se ajunge destul de ușor din Larnaca cu autobuzul, durata fiind de aproximativ o ora iar prețul biletului fiind de 7 euro.

În Ayia Napa merită de făcut o vizită la Hard Rock Café iar plaja Nissi Beach nu trebuie ratată. Ultima dată am închiriat o bicicletă pentru 15 euro pe zi și așa am reușit să ajungem dintr-o parte a stațiunii în cealaltă. Există și un parc acvatic, Waterworld Waterpark la intrarea în oraș, acesta fiind destinat în mod principal copiilor mici. Este cel mai mare Aqua Park din insula, și cel mai mare parc tematic din Europa, iar un bilet știu că ar costa 39 de euro pentru intreagă zi pentru un adult.

P.S: A nu se rata parcul național Cape Greco! O priveliște de milioane!

3. Viena

Ultimul oraș despre care urmează să vă povestesc puțin este Viena. În vara lui 2019 am făcut un tur al Europei în 20 de zile, locația de start fiind Viena. Este un oraș animat, plin de obiective turistice și care merită neapărat vizitat, mai ales în perioada verii.

Printre locurile din Viena ce nu trebuie ratate se numără Palatul Schonnbrunn, Palatul Belvedere, Catedrala Stephansdom, Parcul Prater sau  Mariahilfer Strasse.

Schönbrunn este printre cele mai vizitate atracții turistice din Viena sau chiar din Austria și asta datorită importanței sale istorice, dar și a frumuseții sale care poate rivaliza cu cea a Palatului Versailles din Franța. 

Cum a apărut Schönbrunn? Primele pagini din istoria sa descriu cum Împăratul Maximilian al II-lea cumpărase terenul pentru a construi un palat de dimensiuni mai mici față de ce vedem astăzi și pentru a aduce diverse animale sălbatice ca fazani, porci mistreți sau cerbi, în scopul organizării unor partide de vânătoare. 

FUN FACT: Wolfgang Amadeus Mozart a cântat pentru împărăteasa Maria Theresa la Schönbrunn în 1772. Copilul în vârstă de șase ani a cântat duete cu sora sa mai mare, Nannerl, în Sala Oglinzilor.

Fiind localizată în kilometrul 0 al orașului, mai exact în Stephansplatz, nu prea ai cum să ratezi edificiul religios înalt de 137 de metri.

Catdrala Sfântul Ștefan sau Stephansdom, așa cum este mai cunoscută, este o adevărată capodoperă arhitecturală, construită în inconfundabilul stil gotic, pe care vei vrea să o admiri intens. 

Exteriorul clădirii este construit din roci calcaroase, însă elementul cel mai fascinant este țigla foarte colorată de pe acoperiș. Impresionant este și interiorul, însă dacă nu ai timpul necesar unei vizite complete, te poți bucură privind doar fațadele care sunt absolut superbe. 

Iar dacă vrei să vezi Viena de la înălțime și dispui de o condiție fizică bunicică, atunci te invit să urci cele 343 de trepte până în vârful ei, acolo de unde te poți bucură de o panorama splendidă a capitalei.

Prater este cel mai faimos parc al Vienei, poate și datorită faptului că aici vei găși o Ferris Wheel de dimensiuni considerabile, fiind vorba despre o roată de observație veche de mai bine de 100 de ani.

Roată face parte din cel mai vechi parc de distracții din lume, cel care poartă numele de Wurtelprater.

Dacă vrei să iei pulsul orașului cu adevărat, atunci trebuie să te plimbi pe Mariahilfer Strasse. Fie că ești pasionat de shopping, fie că îți place să îți petreci timpul sorbind o limonadă la terasă și observând oamenii. 

Atât Mariahilfer Straße, cât și Kärtner Straße  sunt foarte lungi și foarte late, iar atmosfera este una de sărbătoare. Aici vei găși cele mai multe magazine high end, cafenele, restaurante, magazine pentru suveniruri și hoteluri scumpe, cu fațade în stil baroc.

Cam asta a fost tot pentru articolul de azi, dar promitem să revenim cu mai multe idei de vacanțe în cel mai scurt timp posibil. ☺️

Voi unde ați călători cu prima ocazie?

#staysafe #staycool